Ørevoks & vokspropp

Ørevoks & vokspropp

Hvorfor har du ørevoks?

Kjertlene i øregangen produserer ørevoks. Ørevoksens oppgave er å beskytte huden i øregangen mot fuktighet og infeksjon. Normalt renner ørevoksen sakte ut og tar med seg rusk og smuss som har satt seg fast i den klebrige massen. Noen har lite ørevoks, mens andre har mye. Voksens utseende og konsistens kan være ulik; fargen kan variere fra gult, lysebrunt til mørkebrunt eller nesten sort. Konsistensen kan variere fra løs og klebrig til hard og tørr. Forekomst av ørevoks kan forandres i løpet av livet.

no_earkortlar.jpg

Årsaken til økt voksproduksjon kan være trang eller buet øregang, eller kraftig hårvekst i øregangen. Andre årsaker kan være bruk av ørepropper, tettsittende høretelefoner (headset), høreapparat eller hørselvern (øreklokker).

Referanse: https://helsenorge.no/sykdom/ore-nese-hals-og-munn/orevoks

Hvordan oppstår en vokspropp?

Av øreplager, er vokspropp, det man som oftest oppsøker helsevesenet for å få hjelp til. Øregangens ytre del har et stort antall kjertler som danner voks (cerumen). Voksen dannes når væske fra kjertlene i øregangshuden blander seg med døde hudceller.

 

no_rev_propp.jpg

 

Det er flere årsaker til hvorfor en vokspropp dannes, men hovedsakelig skjer dette når ørevoksen ikke renner ut av øret av seg selv. Det kan være på grunn av trange øreganger.

Vokspropper kan også dannes som følge av bruk av bomullspinner og lignende til rens av øregangen. Voksen skyves da inn mot trommehinnen og samles sammen inne i øret. Bruk av bomullspinner kan muligens stimulere til økt voksproduksjon, og bør ikke brukes til rens av øregangen.

Referanse: https://helsenorge.no/sykdom/ore-nese-hals-og-munn/orevoks

Hva karakteriserer en vokspropp?

En vokspropp kan være ganske stor før du merker den. Dersom du pirker deg i øret eller du får vann i øret kan voksproppen plutselig tette til øregangen og forårsake ubehag. Vokspropp i øregangen gir ofte en fornemmelse av ”dotter i ørene” og du kan få redusert hørsel. Hørselen blir ofte ytterligere redusert dersom du får vann i øret. En følelse av tetthet i øret, og en rask forverring av hørselen, er ofte en vokspropp. Ved samtidig hudinfeksjon kan det klø og gjøre vondt i øret. I sjeldne tilfeller kan ørevoks forårsake øresus eller svimmelhet.

Referanse: https://helsenorge.no/sykdom/ore-nese-hals-og-munn/orevoks